ОПШТИНА ПОДСТИЧЕ РАД ПРЕДУЗЕТНИКА
10.10.2011

Поводом успешног наступа 15 нишких предузетника на Међународном сајму технике у Пловдиву (Бугарска), председникм Градске општине Палилула, проф др Игор Новаковић организовао је пријем и разговор за представницима ових компанија. Њихово учешће на Сајму остварено је у оквиру пројекта Градске општине Палилула: "Успостављање синергијског дијалога између српских и бугарских  предузетника/МСП и професионалних организација како би се развила одржива размена искустава" и финансијску подршку ЛЕДИБ програма, крајем септембра месеца. Овим поводом, председник Новаковић је најавио и нови пројекат општине Палилула у оквиру програма пограничне сарадње, који би подржао оснивање изложбеног салона производа МСПП сектора општине и града, на локацији Сајмишта.

По речима Бобана Микића члана Већа општине Палилула и Љубише Јаковљевића, менаџера пројекта, представници општинског Центра за развој предузетништва Палилуле и предузетници успоставили су више пословних контаката са бројним потенцијалним партнерима из Бугарске и других земаља Региона у циљу повећања конкурентности предузетништва и успешне промоције МСПП сектора са територије општине Палилула-Града Ниша на тржиште ЕУ. Излагачи на Сајму у Пловдиву били су: Vitrex, Манифактура стил, Baticoque, ДМВ, Екопан, Елди, Електромедицина, Елтус, Eromma, Металопрерада, Monolith Innovation Group-Green Energy, Магента ДМ плус, Proxima, НС-радијатори, ПМЕ-болничка техничка опрема. О могућностима регионалне привредне сарадње разговарало се и на „Бизнис форуму Србија – Бугарска“ који је одржан у време одржавања сајма у Пловдиву уз учешће представника ЛЕДИБ програма и привредних комора, Србије-Ниш и Републике Бугарске.

Припремна активност палилулских предузетника, за наступ на овој престижној сајамској манифестацији у Бугарској, кроз једнодневну ОБУКУ на тему "Како пословати на тржишту ЕУ?", по оцени учесника Сајма, имала је велики значај. Велику подршку у остваривању контакта са бугарским привредницима на Сајму пружила је и наша амбасада- аташе за привредну сарадњу у Бугарској

Јесењи Пловдивски сајам са изложбеним простором од 510.000 квадратних метара и 29 великих сајамских хала и отвореним просторм, је једна од највећих сајамских манифестација на Балкану и у Европи.